JELÖLÉSI RENDSZER

KÖTÖTT KÖSZÖRŰSZEMCSÉS KÖSZÖRŰSZERSZÁMOK


 

Alakjel Méretek Szemcse
anyag
Szemcse-
finomság
Kötés-
keménység
Szerkezet-
szám
Kötés-
típus
Kötőanyag
belső jele
Legnagyobb
forgácsoló
sebesség
1 175x20x32 67A 462 K 8 V 31 40m/s

 

Köszörűszemcse
jele és megnevezése
Tulajdonságai Felhasználási terület
1A normál elektrokorund kemény, szívós (barna, szürke) Ötvözetlen és gyengén ötvözött acélok, acélöntvények, szürke- és kéregöntvények köszörülése.
11A speciális kevert korund szemcsekeverék Rozsdamentes, saválló acélok köszörülésére.
2A mikrokristályos korund

fehér, matt

Gyorsacélok, közepesen és erősen ötvözött szerszámacélok, krómacélok, hőálló és korrózióálló acélok, keménykrómozott felületek köszörülése, szerszámköszörülés.
3A 
Z
cirkonkorund szürke
(vászon hordozón általánban kék)
Ötvények durva köszörülése, szerkezeti és szerszámacélok, rozsdamentes acélok köszörülése.
6A fehér elektrokorund kemény, rideg, törékeny (fehér) Ötvözetlen és ötvözött, edzetlen és edzett szerkezeti- és szerszámacélok, hőálló és korrózióálló acélok, gumi köszörülése, üvegek csiszolása.
7A rószaszínű elektrokorund kemény, a 6A-nál szívósabb és kevésbé törékeny Közepesen és magasan ötvözött, edzetlen és edzett szerszámacél, hőálló és korrózióálló acélok köszörülése.
9A mikrokristályos korund kemény, szívós (világosszürke, enyhén rószaszín) Gyorsacélok, erősen ötvözött, edzett acélok, krómacélok, hőálló és korrózióálló acélok, keménykrómozott felületek köszörülése. Hőre, beégésre érzékeny anyagokhoz.
16A kevert elektrokorund 1A + 6A (szürkés) Ötvözetlen és gyengén ötvözött, edzetlen és edzett szerkezeti és szerszámacélok köszörülése.
67A kevert elektrokorund 6A + 7A Megegyezik a 7A szemcsével, de alkalmas ötvözetlen és gyengén ötvözött,  edzett szerkezeti és szerszámacélok,  keménykrómozott felületek,  szívós kopásálló felvitt rétegek ( HRC 61-65 ) köszörülésére is.
61A speciális kevert korund különlegesen kezelt normálkorund szemcsekeverék (barna, szürke) Rozsdamentes, saválló acélok köszörülésére.
1C fekete szilíciumkarbid kemény, rideg, törékeny Keményfémek, vas- és acélöntvények, színesfémek, alumínium, természetes és mesterséges kőzetanyagok, kerámiai anyagok, üvegek köszörülése, csiszolása. 
2C zöld szilíciumkarbid kemény, rideg, törékeny Keményfémek, fémkerámiák, üvegek köszörülése, csiszolása.

 

Alakjel Pl. 1, 5, 6, 7, 11, 12, 3101, 27, 41, 35
Szabványban rögzített, alakjelekhez tartozó termékrajzok jelölései.
Méretek A fő méretek megadása. Pl. az 1. alaknál korongátmérő x vastagság x furatátmérő (mm); más alkjaleknél pl. falvastagság, fenékvastagság stb.

 

       
Szemcsefinomság

Aprítás után a szemcséket a nemzetközi szabvány szerint szitán osztályozzák. a Kisebb méretű (finomabb) szemcsék szemcsefinomsági száma nagyobb. A szemcseszámot kiegészítheti az alkalmazott kombinációk száma. Kisebb felületi érdesség eléréséhez finomabb szemcse alkalmazása javasolt.

16, 20, 22, 24 60, 36, 40, 46, 54, 60 70, 80, 90, 700, 120, 150
durva közepes finom
Kötéskeménység

A köszörűcsemcsék korongban történő rögződését jellemzi. Az az erő, amellyel a szemcse és a kötőanyag együttesen ellenáll a forgácsolás közben ébredő, a kitörést előidéző forgácsoló erőnek. Keményebb anyagokat általában lágyabb kötéskeménységű szerszámmal munkálnak meg.

E, F, G H, I, J, K L, M, N, O P, Q, R, S
nagyon lágy lágy közepes kemény
Szerkezetszám

A köszörűszemcse, a kötőanyag és a levegő pórusok térfogati arányára utal. A pórusok forgácsteret képeznek és elősegítik a szerszám és a munkadarab öblítését, illetve hűtését. Lágy, kenődő, illetve nehezen megmunkálható anyagokhoz általában a nyitottabb szerkezetű szerszámokat ajánljuk.

3, 4 5, 6, 7, 8 9, 10 11, 12, 13
zárt közepes nyitott különglegesen nyitott
Kötéstípus

A kerámia kötésű korognok vegyi hatásokkal szemben ellenállók és korlátlan ideig raktározhatóak. A műgyanta kötésű korongok rugalmasabbak, jobban ellenállnak a dinamikus igénybevételnek. Ez az ellenállás tovább növelhető üvegszövet erősítéssel. A bakelit kötésű korongok a gyártás dátumától számított 3 évig használhatóak!

V B BF
kerámia kötés műgyanta kötés üvegszövettel erősített műgyanta kötés
Kötőanyag belső jele

A gyártómű belső azonosítója. Az utolsó "8"-as karakter a kötőanyag piros színét jelöli. A többi kötőanyagnál a korong színe megegyezik az alkalmazott szemcseanyag színével.

Pl. 38, 31, 32 stb.